IIS( Internet Information Services) Nedir? ve Nasıl Aktif Edilir?
Arkadaşlar merhaba, bu yazımda IIS(Internet Information Services) hakkında bilgiler vereceğim ve bilgisayarımızda(genellikle local diye tabir edilir) nasıl aktif hale getireceğimizi göstereceğim. Aynı zamanda tüm geliştiricilerin zaman zaman ihtiyaç duyduğu server ortamını simüle etmiş olacağız. Böylelikle geliştirmekte olduğumuz herhangi bir proje için server ortamında gerekebilecek basit test işlemlerini local ortamımızda simülasyonunu yapabilir hale geleceğiz.
IIS(Internet Information Services) Nedir?
IIS client’ın(istemci, yani kullanıcı) Windows tabanlı bir server’a request yaptığında(herhangi bir siteye giriş yaptığımızda o siteyi talep etmiş oluruz) ilk karşılaştığı birimdir. IIS client’ın talebi doğrultusunda kurulu olduğu server içerisindeki web sitesi dosyalarını(bu herhangi uzantıda olan başka bir dosyada olabilir) kendi configuration(yapılandırma) ayarlarına göre kontrol eder ve client’ın talebine geri dönüş yapar.
Not: IIS’in configuration ayarlarından web sitemizin hangi dosya uzantılarını destekleyeceğini ayarlayabiliriz. IIS’i aktif ettikten sonra bu alana IIS>Sites>[Web Siteniz]>MIME Types yolunu izleyerek ulaşabiliriz.
IIS için özel bir kurulum yapmaya gereksinim yoktur. Windows işletim sistemlerinin içerisinde IIS kurulu olarak gelmektedir fakat end-user’lar(son kullanıcılar) bu birime ihtiyaçları olmadığı için disable(pasif) durumundadır. Tek yapmamız gereken enable(aktif) etmektir :). IIS hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
IIS(Internet Information Services) Nasıl Aktif Edilir?
Öncelikle bilgisayarınızda Windows işletim sisteminin yüklü olması gerekmektedir. Yüklü olduğunu varsayarak devam edersek eğer;
Windows+R kombinasyonu ile Run(Çalıştır) aracını açıp “appwiz.cpl” yazıp tamam diyerek Program Ekle veya Kaldır(Programs and Features) paneline ulaşıyoruz.
Daha sonra windows özelliklerine ulaşabilmek için aşağıdaki yolu izliyoruz.
Karşımıza aşağıdaki panel(Windows Özellikleri — Windows Features) gelecektir. Bu panel içerisinde “Internet Information Services” kısmını bulup aşağıdaki gibi gerekli alanları işaretleyip tamam diyerek işlemi tamamlayacağız. Bir kaç saniyelik kurulum işlemi yapılacaktır. Bu işlem bittikten sonra ISS(Internet Information Services) başarılı şekilde enable(aktif) edilmiş olacaktır.
IIS’i açmak için arama kısmına IIS yazıp ulaşabiliriz. Uygulamayı başlattıktan sonra aşağıdaki gibi bir panel ile karşılacağız.
IIS’i aktif ettiğimize göre şimdi ise IIS‘nin web site dosyalarını okuduğu ve IIS biriminin log dosyaları gibi çeşitli configuration ve diğer dosyalarının bulunduğu konuma gidebiliriz. Bunun için [Windows’un kurulu olduğu sürücü]>inetpub yolunu izleyeceğiz. Bu konumda; “wwwroot” dosyasında web site dosyaları ve “logs” dosyasında IIS’in log dosyaları yer almaktadır. Diğer dosyalarda ise çeşitli IIS configuration dosyaları ve HTTP request sonucunda oluşabilecek dillere göre HTTP hata kodları(server durum kodları) HTML dosyası olarak yer almaktadır.
IIS aracının çalışmasını ise herhangi bir browser üzerinden arama alanına “localhost” yazarak test edebiliriz. Aşağıdaki gibi default(varsayılan) .htm dosyası ile karşılaşırız.
Şimdi ise localhost ismini manipüle edip local ortamımızda geliştirmelermizi server ortamında test edercesine simüle edelim. Bunun için C:\Windows\System32\drivers\etc yolunda yer alan “hosts” dosyası içerisinden localhost uzantısını manipüle edeceğiz.
“hosts” dosyasını herhangi bir text editörü ile açtığımızda içerisine ektra hiç bir configuration(yapılandırma) ayar komutu yazılmadığını(“#” işareti ile başlayanlar yorum satırlarıdır) göreceksiniz.
Dosyanın en altına “127.0.0.1 www.sinansahinwebsitesi.com.tr” yazıp kayderek işlemi tamamlamış olacağız. Browserın arama alanına www.sinansahinwebsitesi.com.tr yazarsak biraz önceki localhost ile aynı sonucu aldığımızı göreceğiz. Böylelikle geliştirme anında ihtiyacımız olan server ortamınıda sağlamış olduk. Sizlerde istediğiniz domain(alan adı) uzantıları verebilirsiniz.
Görüş ve sorularınızı iletmeyi unutmayın :)
Görüşmek üzere Kod ile kalın :)